Grapefruit

Het geslacht Citrus bestaat uit 12 – 30 soorten en tot 145 variëteiten. De grapefruit is een hybride tussen de C. grandis (pomelo of pompelmoes) en de C. sinensis (zoete sinaasappel), die vermoedelijk voor het eerst in het Caraïbisch gebied gekweekt is. Het is een tot 10 meter hoge boom met glimmende bladeren en grote gele (of roze) vruchten. Veel grapefruitplantages zijn te vinden in Florida, Californië, Brazilië en Israël. Geperste citrusoliën kunnen restanten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Koop daarom bij voorkeur olie van biologische kwaliteit.

De opbrengst aan essentiële olie is voor grapefruit tussen de 0.05 en de 0,1%. Dat wil zeggen dat er meer dan 1000 kg schillen nodig is voor 1 liter olie. De kleur van grapefruit olie is licht- geel tot groen. De geur is de lichtste onder de citrus-oliën: helder, fris en iets bitter zoet. Het zijn minieme spoorelementen (bv. nootkatone) die voor de geur van grapefruit verantwoordelijk zijn. Veel grapefruitolie wordt verwerkt als topnoot in eau de colognes.

Toepassing

In de aromaverdamper: verspreidt grapefruit een aangename frisse geur, die goed met andere oliën als ylang-ylang, palmarosa, geranium en roos te mengen is. In de aromaverdamper werkt grapefruit als desinfecteerder van de omgeving. De olie is opbouwend en stimulerend bij depressie, hoofdpijn, plankenkoorts, jet lag, vermoeidheid en lusteloosheid.

Op de huid: zie algemene toepassingsregels. In de huidverzorging is grapefruit te gebruiken bij zwemmerseczeem, vette huid en mogelijk cellulitis. Grapefruit maakt de huid strakker en helpt haargroei. De olie ontsmet de huid. In een massageolie stimuleert grapefruit de bloed- en lymfecirculatie en helpt daardoor het lichaam te ontgiften en is te gebruiken bij stijve spieren of oedeem.

In het bad: zie algemene toepassingsregels. Via baden is grapefruit in te zetten bij stijve spieren, tijdens een detox kuur, kou, griep en vermoeidheid. De olie verfrist het lichaam.

Dosering

In de aromaverdamper: enkele druppels naar eigen voorkeur .

Op de huid: maximaal 10% bij volwassenen – bij lokaal gebruik.

In het bad: maximaal 10 druppels in een vol bad.

Zie algemene toepassingsregels

Overdosering en bijwerkingen

Geperste grapefruitolie, getest in lage dosering, is non-toxisch, niet irriterend en niet sensibili- serend. Verouderde (geoxideerde) olie en/of grapefruitolie met een hoog d-limoneengehalte verhoogt de kans op overgevoeligheid (netel- roos). Grapefruitolie is kwetsbaar en loopt snel in kwaliteit terug. In warm water kan grapefruit bij overdosering huidirritatie veroorzaken. De olie bevat spoortjes furocoumarines (0,0012%) waardoor een kans bestaat op fototoxiciteit, met andere woorden vermijd de zon na gebruik van grapefruit op de huid. Grapefruit in een mengsel met andere niet fototoxische essentiële oliën vermindert de kans op fototoxiciteit.

Waarschuwingen

Essentiële oliën uit citrusfruit oxideren snel en zouden daarom – voor gebruik op de huid – in de koelkast bewaard moeten worden. Hoe ouder de olie, hoe groter de kans op overgevoeligheid. Voorzichtigheid is geboden bij gebruik van grapefeuit olie op gevoelige of beschadigde huid. Bij gebruik van grapefruit in het bad of op de huid enkele uren niet in de zon of op de zonnebank.

 

Etherische olie van grapefruit vind je terug in

Andere etherische oliën

Dennen

Dennen Van oudsher worden vele soorten dennen medicinaal gebruikt. Alle zijn rijk in harsen en vluchtige stoffen, waaronder pineen, dat sterk antiseptisch en stimulerend werkt. Dennennaaldenolie wordt uit vele verschillende…

Citroengras

Citroengras De Cymbopogon (verouderd: Andropogon) familie omvat 56 soorten grassen die allen voorkomen in de (sub)tropen van Azië. Naast lemongrass (ook wel citroengras) zijn palmarosa (C. martini var. motia), gembergras…