Sinaasappel

De zoete sinaasappel is een kleine, groen- blijvende boom met witte, geurende bloemen en glimmende bladeren. De boom wordt tot 6 meter hoog en komt oorspronkelijk uit China. Tegenwoordig wordt deze sinaasappel gekweekt rond de Middellandse Zee en in Noord Amerika (Florida). De boom is kleiner dan de bittere sinaasappel (C. aurantium var. amara), waar o.a. neroli en petitgrain uit gedestilleerd worden. Sinaasappel is één van de meest populaire oliën binnen de aromatherapie. Geperste citrusoliën kunnen restanten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Koop daarom bij voorkeur olie van biologische kwaliteit.

De opbrengst aan essentiële olie is ongeveer 0,5%. Dat wil zeggen dat er 200 kg rijpe schillen nodig is voor 1 liter olie. De kleur van deze olie is geel tot oranje, afhankelijk van de soort en plaats van herkomst. De geur van zoete sinaasappel is zeer herkenbaar: levendig, fruitig fris met een ondertoon van zoet. De parfum- industrie maakt veel gebruik van sinaasappel in fruitige parfums. De olie wordt gekarakteriseerd als topnoot.

Toepassing van sinaasappelolie

In de aromaverdamper: verspreidt sinaasappel een zoete en fruitige geur. Sinaasappel kan puur in de aromaverdamper gebruikt worden, maar net als alle andere citrusoliën is sinaasappel zeer geschikt om te mengen; bijvoorbeeld met lavendel, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, ylang ylang of dennenachtigen. In de aromaverdamper is sinaasappel in te zetten om de omgeving te desinfecteren en verder bij kou en bronchitis. Sinaasappel montert op en is ontspannend bij nervositeit en stress.

Op de huid: zie algemene toepassingsregels. In de huidverzorging is zoete sinaasappel in te zetten bij een vette huid en rimpels. Sinaasappel verzacht een gebarsten huid en kloofjes en versterkt de opperhuid (epidermis). Sinaasappel ondersteunt de regeneratie van huidcellen.

In het bad: zie algemene toepassingsregels. Sinaasappel in het bad is te gebruiken bij kou en griep, spastische darm, hartkloppingen, nervositeit en stress.

Dosering van sinaasappelolie

In de aromaverdamper: enkele druppels naar eigen voorkeur, puur of gemengd met andere oliën.

Op de huid: maximaal 10% bij volwassenen – bij lokaal gebruik.

In het bad: maximaal 10 druppels in een vol bad.

Zie algemene toepassingsregels.

Overdosering en bijwerkingen

In lage dosering is zoete sinaasappelolie non- toxisch, niet irriterend en niet sensibiliserend bij de meeste mensen. Vooral oudere (geoxideerde) olie geeft grotere kans op overgevoeligheid. De fototoxiciteit van zoete sinaasappel is omstreden. Het is niet aangetoond, maar de geperste sinaasappelolie bevat sporen coumarines (0,00005%) die zorgen voor de fototoxiciteit. Zoete sinaasappel in een mengsel met andere niet fototoxische essentiële oliën vermindert de kans op fototoxiciteit.

Waarschuwingen van sinaasappelolie

Essentiële oliën uit citrusfruit oxideren snel en zouden daarom – voor gebruik op de huid – in de koelkast bewaard moeten worden. Hoe ouder de olie, hoe groter de kans op overgevoeligheid. Voorzichtigheid is geboden bij gebruik van zoete sinaasappel olie op gevoelige of beschadigde huid. Bij gebruik van zoete sinaasappel in het bad of op de huid enkele uren niet in de zon of op de zonnebank.

Etherische olie van zoete sinaasappel vind je terug in

Andere etherische oliën

Lavendel

lavendel in bloei

Lavendel Het lavendel geslacht bestaat uit meer dan 40 verschillende soorten en kruisingen. De echte lavendel (Lavandula angustifolia, syn: L. officinalis, L. vera) is een oeroude gebruiksplant en de meest waardevolle…

Salie

salie

Salie Alle salie’s (ongeveer 900 soorten) zijn rijk aan vluchtige oliën. Ze komen over de hele wereld voor, maar hebben een voorkeur voor de warmere regio’s met droge, zonnige hellingen….